Een bedrijf starten begint vaak met het verzinnen van een bedrijfsnaam en het ontwerpen van een logo.
Veel ondernemers schrijven de handelsnaam in bij het KvK en denken dat het proces daarmee voltooid is.

De volgende cruciale stap wordt dan vergeten: jouw handelsnaam als merk registeren. Daarmee kun je optreden tegen andere partijen die onder jouw merknaam willen gaan handelen.

DoorKees helpt je graag bij het proces van het registreren van jouw merk. Hier lees je hoe het aanvraagproces verloopt.

De gehele procedure voor het registreren van een merk duurt ongeveer drie maanden bij het Benelux Merkregister. Het aanvraagproces bestaat uit de volgende stappen. 

Stap 1 - Informatie verzamelen

DoorKees verzamelt informatie over jouw bedrijf en het merk dat je wilt registreren. 

Bij het opstellen van jouw merkregistratie aanvraag vraagt doorKees of je bepaalde informatie over jouw bedrijf kunt aanleveren. Daarbij is het belangrijk dat je duidelijk aangeeft welke producten of diensten je aanbiedt. 

Stap 2 - Het opstellen van de conceptaanvraag

Vervolgens gaan wij aan de slag met het opstellen van de conceptaanvraag. 

Met de aangeleverde informatie kan doorKees onder andere vaststellen wat voor soort merk je registreert en met welke classificatie. De classificatie bepaalt de beschermingsomvang van jouw merk. Jouw merk biedt alleen bescherming voor de producten en diensten waarvoor jouw merk is ingeschreven.

Voordat we de definitieve aanvraag indienen, sturen wij je een concept van de aanvraag toe. Je kan dan altijd nog de aanvraag naar jouw wensen aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je jouw merkaanvraag ruimer wilt of juist niet. 

DoorKees kan een merkregistratie-onderzoek uitvoeren waarbij wordt vastgesteld of er concurrenten geregistreerd zijn met een vergelijkbaar merk (voor 20 euro excl. BTW). Hiermee vergroot je de kans dat jouw aanvraag wordt goedgekeurd door het merkregister én dat oudere merkhouders geen bezwaar maken tegen jouw merkaanvraag. 

Stap 3 - Wachten op goedkeuring van het merkregister

Als alles in orde is wat betreft de aanvraag, dienen wij hem in bij het BBIE. Het inschrijvingsgeld bij het BBIE wijzigt ieder jaar. DoorKees is altijd op de hoogte van de huidige tarieven, dus die hoef je zelf niet meer op te zoeken. 

De aanvraag wordt bij de BBIE voorzien van een ontvangstdatum  en verschijnt binnen enkele werkdagen online in het merkenregister. Het BBIE zal dan de aanvraag inhoudelijk beoordelen en daar een beslissing over nemen. Dit kan een aantal weken duren. 

Het kan ook zo zijn dat het BBIE de aanvraag weigert. Dit betekent dat jouw merk niet wordt ingeschreven en je het inschrijfgeld niet terug krijgt. In dat geval kan doorKees binnen 6 maanden bezwaar maken tegen die beslissing.

Stap 4 - Oppositieperiode 

Wanneer jouw merk goedgekeurd is door het BBIE, start een periode van twee maanden waarin houders van andere,eerdere merken bezwaar kunnen maken tegen de inschrijving van jouw merk door middel van een oppositieprocedure.

Als dit niet gebeurt, of dit bezwaar wordt afgewezen. Dan wordt jouw merk ingeschreven en beschik je over het exclusieve recht op dat merk voor de waren en diensten vermeld in de merkregistratie.  Jouw merkrecht geldt binnen de Benelux voor een periode van 10 jaar.