10 tips voor goede algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn essentieel voor iedere ondernemer. Met goede algemene voorwaarden kun je namelijk aansprakelijkheid buiten de deur houden maar ook vastleggen wat de regels van jouw bedrijf zijn, zonder dat je deze iedere keer met een klant moet uitonderhandelen. 

Waar moet je op letten bij het maken van algemene voorwaarden? Hier volgen tien tips: 

Tip 1. Kijkt wat bij jouw bedrijf past

Ieder bedrijf is anders. De algemene voorwaarden moeten toegespitst zijn op jouw bedrijf. Een voorbeeld: verkoop jij enkel aan bedrijven? Dan heeft het geen enkele zin om het herroepingsrecht voor consumenten op te nemen. Verkoop je nooit aan klanten in het buitenland? Dan hoef je niets te noemen over andere valuta. Ga dus goed na welke voorwaarden voor jouw bedrijf van toegevoegde waarde zijn.

 

Tip 2. Kort maar krachtig

Algemene voorwaarden hoeven echt niet lang of ingewikkeld te zijn. Maak voor jezelf een lijstje met zaken die jij wilt regelen in jouw algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld: de geldigheidsduur van een offerte, levertijd, garantie en de betalingsvoorwaarden. Focus je op deze bepalingen. Zo worden jouw algemene voorwaarden kort maar toch bijzonder effectief.

 

Tip 3.  Zoek uit wat je wel en niet mag opnemen

Bekijk wat je wel en niet mag opnemen. Bijvoorbeeld: als je zakendoet met consumenten, dan heb je te maken met de zwarte en grijze lijst. In deze lijsten staat beschreven wat je wel en niet mag opnemen in jouw algemene voorwaarden als je zakendoet met consumenten. Houd jij je hier niet aan, dan kunnen jouw algemene voorwaarden niet van toepassing zijn.

 

Tip 4. Houd je voorwaarden algemeen

Zet geen details in jouw algemene voorwaarden. Die zaken regel je in jouw offerte of opdrachtbevestiging per opdracht. De algemene voorwaarden zijn er om de hoofdzaken te regelen.

 

Tip 5. Beperk jouw aansprakelijkheid maar sluit niet alles uit

Dé bepaling die altijd in algemene voorwaarden moet terugkomen is een bepaling over de beperking van jouw aansprakelijkheid. Een veel gemaakte fout is het uitsluiten van alle aansprakelijkheid. Dat lijkt veilig maar de kans is groot dat de uitsluiting van alle aansprakelijkheid als onredelijk wordt gezien, met als gevolg dat er geen beperking van aansprakelijkheid meer geldt. Bekijk goed welke aansprakelijkheid redelijk is om zelf te dragen en hoe je dit kunt beperken.

 

Tip 6. Noem jouw verzekering

Een beperking van jouw aansprakelijkheid kun je realiseren door je goed te laten verzekeren. En als je een goede verzekering hebt afgesloten, benoem dit dan in jouw algemene voorwaarden. Zo weet jouw klant dat je een professionele partij bent en dat een eventuele schade gedekt is.

 

Tip 7. Denk aan jouw intellectuele eigendomsrechten

Intellectuele eigendomsrechten, dat zijn de rechten die jij hebt op iets wat jij maakt of ontwikkeld, kunnen enorm waardevol zijn. Zorg er daarom voor deze rechten van jouw bedrijf blijven en niet naar jouw klant over gaan.

 

Tip 8. Bevoegde rechter

Zorg er altijd voor dat Nederlands recht van toepassing is en kies voor de rechtbank het dichts bij jou in de buurt. Mocht je dan ooit naar de rechter moeten, dan bespaar je hiermee tijd en kosten.

 

Tip 9. Zorg dat jouw voorwaarden van toepassing zijn

Algemene voorwaarden alleen op jouw website plaatsen heeft geen zin. Zorg ervoor dat jouw voorwaarden van toepassing zijn door deze met de offerte mee te sturen. Het liefst wil je dat de klant expliciet akkoord gaat met de inhoud van jouw algemene voorwaarden. Heb je hier vragen over? DoorKees heeft een handleiding geschreven over hoe je jouw algemene voorwaarden optimaal gebruikt. Vraag ons gerust naar deze handleiding.

 

Tip 10 Laat jouw algemene voorwaarden nakijken

Als je de 9 tips bovenstaande tips hebt gevolgd, dan ben je waarschijnlijk een eind op weg met het opstellen van jouw optimale algemene voorwaarden. Toch is het goed om een jurist nog even naar de opzet te laten kijken. Een jurist weet uit ervaring waar jij met jouw bedrijf op moet letten. Zo kun je jouw algemene voorwaarden optimaal inzetten voor jouw bedrijf. Wil je dat doorKees een check uitvoert? Dan kan en dat doen wij kosteloos. Stuur jouw voorwaarden naar jurist@doorkees.nl. Wil je dat doorKees algemene voorwaarden voor jou op maat maakt? Daarvoor rekenen wij een vaste prijs van € 250,00 exclusief BTW. Ook daarvoor kun je een mail sturen naar jurist@doorkees.nl.

Deel deze blog