#3 ZZP'er in de spotlight: Simone Droog (SDVK)

De derde ZZP'er die meedoet met onze rubriek ZZP'er in de spotlight is Simone Droog. Een rubriek waarbij wij eens in de zoveel tijd één van onze klanten in de spotlight zetten. 

Simone is sinds 2019 zelfstandige na 30 jaar in loondienst gewerkt te hebben. Simone is veiligheidskundige, een specialisatie die hard nodig is: op het gebied van ARBO veiligheid en milieu is voor ondernemingen veel winst te behalen. Meer dan 50% van de ondernemingen met personeel heeft niet of onvoldoende nagedacht over deze materie en lopen daardoor vaak onbewust grote risico’s.
 

Wij hebben Simone een aantal vragen gesteld over haar werk en haar ervaring met doorKees. 

 

Wie ben je en wat voor bedrijf je hebt?

"Mijn naam is Simone Droog. Ik heb lang in loondienst gewerkt en sinds vorig jaar de stap genomen zelfstandig ondernemer te worden. Ik heb mijn MVK-diploma gehaald en ben nu dus veiligheidskundige. In 2019 heb ik mijn eerste leuke opdrachten gehad.

Een aantal daarvan hebben in 2020 weer contact gezocht, daar ben ik heel blij mee. Maar veel ondernemers hebben door de corona andere zorgen aan hun hoofd. Dus heb ik ervoor gekozen weer te gaan studeren. Ondertussen ben ik gediplomeerd brand en ontruimings-instructeur en verwacht ik aan het eind van het jaar tevens mijn diploma instructeur EHBO. Dit alles kan ik hopelijk op korte termijn in de praktijk gaan brengen"

 

Wat doet een veiligheidskundige? 

"Een veiligheidsdeskundige adviseert en ondersteunt bedrijven op het gebied van ARBO, veiligheid en milieu. Zo adviseer ik over het opzetten van een Risico Inventarisatie en Evaluatie en bij het maken van een plan van aanpak. Ik kan ingeschakeld worden voor een eenmalig advies maar ook tijdelijk voor een project worden gevraagd in de bouw of renovatie waar een veiligheidskundige ter plaatsen aanwezig dient te zijn. Of helpen met risicoanalyses, LMRA’s en toolboxmeetings ter voorkoming van arbeidsongevallen of gezondheidsschade. Als ik bij een organisatie ben en zie dat de BHV- huishouding niet op orde is, dan kan ik naast de advisering en het plan maken tevens de bhvérs opleiden!"

 

Wat drijft jou als ondernemer?

"Op de eerste plaats vind ik de uitgebreide materie op het gebied van de veiligheidskunde interessant. Daarnaast vind ik het een enorme uitdaging om deze ‘verplichte kost’ - waar de meeste ondernemers een negatief beeld bij hebben -  op een eenvoudige en goed manier binnen een organisatie te implementeren. En uiteraard zonder te veel kosten te maken. Ook geniet ik ervan de organisatie de positieve kanten van het vakgebied te laten zien en natuurlijk de omslag te bereiken dat men er zelfstandig mee aan de slag gaat!'Door bewust te maken, inzicht te geven en draagvlak te creeeren maak ik mezelf nuttig. En hoop ik natuurlijk dat er leuke samenwerkingen ontstaan waarbij ik ondernemers kan ontlasten en een boete aan hun adres kan voorkomen wanneer een controle komt." 

 

Wat is de visie van jouw onderneming?

"Dat ARBO, Veiligheid en Milieu wel degelijk op een eenvoudige verantwoorde manier binnen de organisatie geïmplementeerd, verwerkt en gedragen kan worden zonder dat het veel tijd en geld kost. En dat het nog geld op kan leveren ook, door efficiënter en gezonder werken!"

 

Kan je daar een voorbeeld van geven? 

"Jahoor, een mooi voorbeeld is het volgende:
Bellen in de auto mag niet  à iedereen die belt in de auto brengt zichzelf en een ander in gevaar. Betrapt worden is tegenwoordig € 240,00 boete!!

Je kan mondeling aangeven dat je het niet goed vind als een werknemer onder werktijd in de auto belt en denken dat je de verantwoording daardoor bij de werknemer kan laten. Niets is minder waar; als er toch iets gebeurd door het bellen van een werknemer in de auto kun je als bedrijf een groot probleem hebben. Als werkgever blijf je verantwoordelijk. 


Door beleid te schrijven, uit te dragen en middelen aan te bieden voor gebruik, worden de risico's verlaagd. Wanneer er dan toch iets gebeurd is kans op boete heel klein. De werkgever kan immers aantonen er vanalles aan gedaan te hebben om ongelukken te voorkomen." 

 

Op welke opdracht ben je het meest trots?

"Ik ben op al mijn opdrachten trots. Ik ben immers nog niet zo lang ZZP'er. Ik ben vorig jaar ingehuurd bij een renovatieproject in Pernis waar ik inspecties en toolbox meetings op 40 meter hoogte mocht geven. Voor een aantal bedrijven  mocht ik de RI&E maken en een daaruit voortvloeiend een plan van aanpak. Ook heb ik adviezen kunnen geven over de BHV huishouding en noodplannen en deze ook mogen maken. Ook een arbo handboek heb ik al eens op mogen verzorgen."

 

Met welke situatie/vraag kwam je bij doorKees terecht?

"Bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam had ik mijn eerste kennismakingsgesprek met Jessica. Eigenlijk heel snel erna heb ik haar hulp gevraagd. Omdat ik mijn eerste klus kon starten via een bureau die toen met z’n eigen leveringsvoorwaarden ter onder tekening aankwam. Daar stonden punten in die ik niet kon ondertekenen omdat ik net begonnen was en er gewoonweg niet voor kon tekenen! Denk aan het dragen van verantwoording, goed verzekerd zijn e.d."

 

Hoe heeft doorKees jou kunnen helpen?

"Jessica heeft toen aangegeven dat wanneer ik mijn eigen leveringsvoorwaarden heb, dat ik opdrachtgevers kan laten tekenen voor mijn voorwaarden. Voor de opdrachtgever is dan gelijk duidelijk dat ik werk volgens mijn regels en verantwoordelijkheden!"

 

Ben je tevreden over het resultaat?

"Ik ben heel tevreden met het resultaat!!"

 

Wij van doorKees bedanken Simone voor haar verhaal. Volgende keer spreken wij een andere ZZP'er die klant is bij ons.

Tot dan!

Deel deze blog