6 tips bij het indienen van jouw IB-aangifte

Sinds 1 maart kun je weer aangifte doen voor jouw inkomen over 2018 (de “IB-aangifte”). Als ondernemer verwerk je daarin zowel jouw privégegevens als jouw zakelijke gegevens. De Belastingdienst vult jouw privégegevens al zover mogelijk in aan de hand van de gegevens die bij hun bekend zijn. De gegevens van jouw onderneming moet je zelf invullen.

Waarom is de controleren van de IB-aangifte zo belangrijk?

Uiteraard wil je niet te veel belasting betalen. Sterker nog; je wilt het liefst zo min mogelijk belasting betalen. Om dit te bewerkstellingen is het noodzakelijk dat de gegevens die je invoert bij de IB-aangifte kloppen én dat je gebruikmaakt van de regelingen en aftrekposten die de overheid aanbiedt. 

 

Een aantal tips:

 

  1. De zelfstandigenaftrek

Als “zelfstandige” (eenmanszaak) kun je recht hebben op de zelfstandigenaftrek. Dit houdt in dat je een bepaald bedrag (op dit moment € 7.280,-) op jouw winst in mindering mag brengen. Met andere woorden: over de eerste € 7.280,- winst die jij met jouw onderneming behaald hoef je geen inkomstenbelasting te betalen.

 

  1. De startersaftrek

Wanneer je in één of meer voorgaande jaren aan het jaar waar je aangifte over doet géén ondernemer was, dan krijg je bovenop het bedrag van de zelfstandigenaftrek ook nog eens een aftrek van (op dit moment) € 2.123, -. Met andere woorden: in dat geval hoef je dus over de eerste € 7.280,- + € 2.123,- = € 9.403, - winst geen inkomstenbelasting te betalen. Voorwaarde is wel dat je de startersaftrek in de periode van 5 jaar voorafgaand aan het jaar waar je aangifte over doet, niet meer dan twee keer hebt toegepast.

 

  1. De investeringsaftrek

Wanneer je investeert in jouw onderneming door middel van het aanschaffen van bedrijfsmiddelen (zoals een computer, telefoon, auto etc.), dan kun je recht hebben op de investeringsaftrek. Je hebt hier recht op als je in een boekjaar minimaal € 2.300,- investeert en per bedrijfsmiddel minimaal € 450,-.

 

  1. Aftrek in verband met uitgaven aan relatiegeschenken en opleiding

Wanneer je meer dan € 4.500, - per jaar besteed aan onder andere relatiegeschenken en opleidingen, cursussen en congressen, dan is het bedrag boven de € 4.500, - per jaar dat je besteed aftrekbaar van de winst. Wederom hoef je dus over dit bedrag geen inkomstenbelasting af te dragen.

 

  1. Huurtoeslag, zorgtoeslag en andere toeslagen

Met het fenomeen toeslagen ben je vast bekend. Je kunt - afhankelijk van jouw privéomstandigheden - recht hebben op diverse toeslagen zoals de huurtoeslag en de zorgtoeslag. De hoogte van je toeslag wordt berekend aan de hand van het inkomen. Vermogen kan hiervoor ook meetellen.

 

  1. Zorg dat je op tijd bent

Misschien wel de belangrijkste tip: zorg dat je jouw IB-aangifte op tijd hebt ingediend om boetes te voorkomen. Je hebt tot 1 mei de tijd om jouw IB-aangifte in orde te maken. Je kunt eventueel vóór 1 mei uitstel aanvragen tot 1 september.

Heb je vragen over het doen van jouw IB-aangifte of kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op.

Deel deze blog