Dropshipping: de risico’s van inkoop in China

Steeds meer (jonge) ondernemers houden zich bezig met dropshipping. Veelal worden de producten ingekocht in China. Dit brengt grote risico's voor de ondernemer met zich mee. In dit blog geven wij aan waar je als dropshipper op moet letten en hoe je jouw aansprakelijkheid kunt beperken. 

 

Wat is dropshipping?

Bij dropshipping worden producten via een webwinkel verkocht terwijl de webwinkel deze producten niet zelf in eigendom of in voorraad heeft. Veelal zijn er meerdere partijen aan de webshop gebonden die de producten aan de webwinkel leveren. Op deze manier kan de webwinkel een groot aanbod bieden zonder hoge kosten.

 

Dropshipping bij grote webwinkels

Er is een sterke opkomst van ondernemers die producten inkopen in China en deze laten opslaan bij grote webwinkels (bijvoorbeeld Bol.com en Amazon). De ondernemer houdt in dit geval geen voorraad maar verkoopt de eigen voorraad direct uit het magazijn van de webwinkel. Hiervoor wordt een vergoeding aan de webwinkel betaald. Veel dropshippers kopen hun producten in China omdat dit goedkoop is en de winstmarges daardoor hoger zijn. In deze blog zal ik uitleggen dat dit niet zonder risico is.

 

Inkoop van goederen in China

Inmiddels is gebleken dat meer dan de helft van de producten die buiten Europa worden ingekocht, niet veilig zijn. Hierbij gaat het niet enkel om elektronica, maar ook om cosmetica, kinderspeelgoed en sieraden. Bij de cosmetica is het vaak onduidelijk welke ingrediënten het product bevat. Een consument kan allergisch zijn voor een ingrediënt wat niet op de verpakking staat. Bij elektronica zijn meerdere gevallen bekend waarbij het product smelt, in brand vliegt of zelfs ontploft, met alle gevolgen van dien.

 

Productaansprakelijkheid

Het verkopen van producten van slechte kwaliteit levert enorme risico’s voor de ondernemer op. Als er bij de consument schade ontstaat, dan kan de klant zijn of haar schade verhalen op de ondernemer. Als ondernemer ben je namelijk verantwoordelijk en aansprakelijk voor de producten die je verkoopt.

 

Producten moeten voldoen aan de Europese richtlijnen

De Europese richtlijn 2001/95/EG eist dat producenten alleen veilige producten op de Europese markt brengen. Voor meer informatie over de eisen die aan producten worden gesteld verwijs ik je naar de website van de Rijksdienst voor ondernemer Nederland (RVO).[1] Voor sommige producten (zoals elektronische producten) gelden aanvullende eisen.[2] Wanneer je als ondernemer producten op de Europese brengt, dan ben jij verantwoordelijk voor het nakomen van deze Europese richtlijnen. Heb je geen kennis van deze richtlijnen? Zorg dat dat je informatie inwint zodat je kunt verifiëren of jouw producten aan de eisen voldoen.


Wanprestatie

Daarnaast is er een risico dat het product kapotgaat en de consument om herstel of vervanging van het product kan vragen. De consument kan namelijk een beroep doen op de wettelijke garantie. Voor de ondernemer kan dit voor hoge kosten zorgen.

 

 

Maatregelen

Veel risico’s dus, maar wat kun je als ondernemer doen om deze risico’s te beperken? Een aantal tips:

  1. Sluit een goede aansprakelijkheidsverzekering inclusief productaansprakelijkheid. Daarbij moet de polis expliciet vermelden dat producten uit China onder de dekking vallen. Dit is een duurdere verzekering (ongeveer € 100,- per maand), echter noodzakelijk voor de dropshipper.
  2. Sluit een overeenkost met de leveranciers. In deze overeenkomst kan ook bepaald worden dat de leverancier aansprakelijk is indien het product voor schade zorgt bij de consument. Zo blijf jij als ondernemer niet met de schade zitten.
  3. Controleer of de producten die je op de Europese mark brengt voldoen aan alle eisen die hierin gesteld worden. Heb je hier zelf geen verstand van? Schakel dan een partij in die dit wel heeft.
  4. Zorg dat je goede algemene voorwaarden hebt waarin je jouw aansprakelijkheid als ondernemer beperkt. Heb je algemene voorwaarden en wil je deze laten controleren. Stuur jouw algemene voorwaarden als PDF-bestand naar jurist@doorkees.nl en ontvang een gratis en vrijblijvend advies.

 

Heb jij vragen naar aanleiding van deze blog?  Neem dan gerust contact met mij op.

Bronnen: 

1. https://www.rvo.nl/onderwerpen/tools/wet-en-regelgeving/eu-wetgeving/algemene-producteisen

2. https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/kennis-en-informatie/eu-wetgeving/producteisen/specifieke-producteisen

Deel deze blog