De auto privé of op de zaak?

Het is één van de meest aan onze adviseurs gestelde vragen: moet ik mijn auto op naam van de zaak zetten of toch privé houden?
Beide opties hebben zowel voor- als nadelen en de keuze is afhankelijk van onder andere de cataloguswaarde van de auto en het aantal kilometers dat je hiermee rijdt.

De mogelijkheden:

  1. Je houdt de auto privé en declareert de gemaakte kilometers bij jouw onderneming 

Je kiest ervoor om jouw privé auto te gebruiken voor jouw bedrijf. Je kunt dan alle zakelijke kilometers declareren bij jouw onderneming voor een bedrag van € 0,19 per kilometer. Daarnaast betaal je alle autokosten privé. Woon-werk behoort ook tot de zakelijke kilometers.

Nadeel van deze optie is dat je een sluitende kilometerregistratie moet bijhouden. Dit kan nog wat werk zijn.  

Een ander nadeel is dat, wanneer je de auto privé koopt, je de BTW niet kunt aftrekken. Daar tegenover staat dat je de BTW van de kosten voor onderhoud, gebruik en reparatie mag aftrekken voor zover je de auto zakelijk gebruikt. Deze kosten mag je aftrekken naar verhouding van het zakelijk gebruik van de auto tegenover het privé gebruik van de auto.

 

  1. Je koopt de auto met jouw onderneming (“op de zaak”)

Je kiest ervoor om met de onderneming een auto te kopen of je draagt jouw auto over van privé naar de onderneming.

Het voordeel hiervan is dat je alle kosten die je maakt ten gevolge van de auto zakelijk kunt boeken. Denk hierbij aan brandstofkosten, onderhoudskosten en de afschrijving.

Het nadeel is dat, wanneer je meer dan 500 km per jaar privé met de auto rijdt, je te maken krijgt met een privé bijtelling. De bijtelling wordt berekend over de nieuwwaarde van de auto zoals dit vermeldt staat op het kentekenbewijs. Dit bedrag is inclusief BPM en BTW.

De percentages voor de bijtelling die nu gehanteerd worden zijn 4% voor elektrische auto's, 22% voor auto's vanaf 2017 en 25% voor auto’s voor 2017. Afhankelijk van de waarde van de auto kan het hier dus om een fiks bedrag gaan.

 

  1. Je leaset een auto – zowel zakelijk als privé

U kunt natuurlijk ook leasen. Leasen is een vorm van financieren. Het nadeel hiervan is dat je veelal te maken hebt met langdurige overeenkomsten die je niet – of moeilijk – tussentijds kunt beëindigen. Ook zal je, in het geval van financial lease, rente moeten betalen. Het voordeel is dat je minder vermogen nodig hebt om een nieuwe auto aan te schaffen en je dit vermogen – indien dit er is – voor andere doeleinden binnen jouw onderneming kunt gebruiken.


Conclusie

Het omslagpunt voor de auto privé of zakelijk is een rekensom. De uitkomst hangt af van de waarde van de auto, jouw inkomen en het aantal door jouw gereden privékilometers.

De hoofdregel is dat het, wanneer je een nieuwe auto koopt, je deze het beste met de zaak kunt aanschaffen. Wanneer je deze ook privé gebruikt (meer dan 500 km per jaar) dan heb je wel te maken met een bijtelling.

 

Wil je weten wat in jouw situatie het meest voordelig is? Neem dan gerust contact met mij op.

Deel deze blog