De juridische valkuilen van ondernemen in het buitenland

Het kan zijn dat je als ondernemer wordt ingehuurd voor een klus in het buitenland of dat je jouw producten of diensten gaat verkopen in het buitenland. Als dit het geval is, lees dan vooral deze blog zodat je weet waar je op moet letten. 

Overeenkomst

Uiteraard is het bij iedere overeenkomst van belang dat je goed doorneemt wat de overeenkomst precies inhoudt. Bij een overeenkomst met een buitenlandse partij is het vooral van belang om te controleren welk recht van toepassing is. Zorg er altijd voor dat het Nederlandse recht op de overeenkomst van toepassing is. Als een ander rechtssysteem van toepassing is kun je namelijk tegen hoge (proces-)kosten lopen bij een eventueel juridisch geschil.

 

Engelstalig

Een opdracht wordt juridisch definitief zodra de overeenkomst door beide partijen wordt geaccepteerd, namelijk door “aanbod en aanvaarding”.  Bij de overeenkomst is het in eerste instantie van belang dat beide partijen de inhoud van de overeenkomst begrijpen. Dit kan lastig zijn als de partijen niet dezelfde taal spreken. In dat geval is het aan te raden om de overeenkomst in een taal te laten vertalen die beide partijen begrijpen, bijvoorbeeld Engels.

Mocht één van de partijen geen Engels spreken, dan kan de overeenkomst in een eigen taal worden opgesteld en moet er een kopie van de overeenkomst in een andere taal bij die men wel begrijpt.

 

Check of de klant bestaat

Bij een Nederlandse klant kun je - voordat je de overeenkomst sluit - altijd het KvK handelsregister checken. In het buitenland zijn er vergelijkbare registers. Check hierin of jouw opdrachtgever bestaat en bevoegd is om de overeenkomst namens de onderneming te ondertekenen.  

 

BTW-nummer

Om later problemen te voorkomen met de Belastingdienst (of dubbele heffingen), is het van belang dat het BTW-nummer van de opdrachtgever goed staat vermeld op de facturen. Check daarnaast altijd of het BTW-nummer klopt.

 

Exporteren van jouw producten

Mocht je gaan samenwerken met een buitenlandse onderneming om bepaalde producten of diensten te verkopen, dan is het aan te raden om jouw merknaam en/of -logo te registreren. Op die manier voorkom je dat een derde jouw producten of diensten gaat verkopen en op die manier kan meeliften op jouw succes. Daarnaast is het bij een samenwerking altijd aan te raden om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Hierin leg je vast wat de verplichtingen over en weer zijn.

Mocht je een zelf ontworpen product gaan verkopen in het buiteland. Dan is het ook aan te raden om naast het merk ook jouw model vast te leggen in een register. Dit om tegen namaakproducten op te kunnen treden.

 

Wil jij zaken gaan doen in het buitenland en heb je graag wat advies? Neem dan gerust contact met ons op.  

Deel deze blog