De vergunningsplicht van incassobureaus

Het is altijd vervelend als een factuur niet wordt betaald. Als bedrijf kun je dan gebruikmaken van een incassobureau. In dit geval moet je bij een particuliere vordering erop letten dat het incassobureau dat jij inschakelt een vergunning heeft.

Wanneer een incassobureau wordt ingeschakeld voor het innen van particuliere vorderingen, dan moet het incassobureau een vergunning hiertoe hebben. In de leidraad ‘Consumenten en Incassotrajecten’ staat dat een incassobureau een vergunning moet aanvragen wanneer deze bemiddelt in krediet of aanbieder is van krediet.

In deze leidraad wordt ook een plan van aanpak beschreven. Zo moeten de kredietaanbieder en de klant eerst samen opzoek gaan naar een oplossing voor het betalingsprobleem. Daarna is het pas toegestaan om een incassobureau in te schakelen. Indien een incassobureau niet alleen helpt bij het incasseren van de vordering, maar ook betalingsregelingen vaststelt, dan heeft het incassobureau een vergunning nodig.

Een incassobureau kan bij het AFM een vergunning aanvragen. Zolang het AFM nog geen beslissing heeft genomen of het incassobureau zijn vergunning krijgt, dan mag het incassobureau haar activiteiten gewoon voortzetten. Mocht de vergunning niet door het AFM worden verleend, dan mag zij geen vergunningsverplichte activiteiten voortzetten.

Heb je vragen over de vergunningsplicht van incassobureaus of heb je zelf problemen met het incasseren van vorderingen? Neem dan contact met ons op.

 

Deel deze blog