De voordelen van het deponeren van jouw algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel

Wij hebben al vaker geschreven over het belang van goede algemene voorwaarden en helpen jou graag met vragen over dit onderwerp. Wanneer wij algemene voorwaarden hebben opgesteld voor een ZZP’er, ontvangen wij vaak de vraag of de algemene voorwaarden gedeponeerd moeten worden bij de Kamer van Koophandel.

Marouschka legt uit wat de voordelen zijn van het deponeren van jouw algemene voorwaarden:    

Het deponeren van de algemene voorwaarden

Het deponeren is geen verplichting, maar het wel kan handig zijn. Op deze manier zijn de algemene voorwaarden namelijk altijd op te vragen door jouw klant of opdrachtgever.

De Kamer van Koophandel noemt de volgende voordelen:

-Als je jouw voorwaarden niet aan jouw klant kunt overhandigen, bijvoorbeeld bij telefonische verkoop, dan kan hij de voorwaarden toch opvragen en inzien;

-Als bewijs, om te voorkomen dat er discussie ontstaat welke voorwaarden van toepassing waren op het moment dat de overeenkomst tot stand kwam.

Als je niet in staat bent om jouw algemene voorwaarden te overhandigen (bijvoorbeeld bij telefonische verkoop), dan moet je jouw klant of opdrachtgever wel aangeven dat de algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel ter inzage liggen. Daarnaast moeten de algemene voorwaarden op verzoek van jouw klant of opdrachtgever kosteloos worden toegezonden.

Uiteraard is het zo dat veel ondernemers de algemene voorwaarden op de eigen website vermelden, waar deze vaak ook te downloaden zijn. Hiermee is een groot voordeel van het deponeren bij de Kamer van Koophandel weggenomen. Voor jouw bewijspositie kan het deponeren van de algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel nog wel een voordeel opleveren. 

 

Wat zijn de kosten?

Het deponeren van jouw algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel kost € 18,00 per set –per kalenderjaar. Je ontvangt hiervoor een factuur. Een vertaling telt als aparte deponering. Indien je jouw algemene voorwaarden zowel het Nederlands als in het Engels wil deponeren, dan kost dit je twee maal € 18,00.

 

Geen inhoudelijke controle

Een aandachtspunt is dat de Kamer van Koophandel niet controleert of de gedeponeerde voorwaarden rechtsgeldig zijn, een inhoudelijke toets vindt niet plaats. Hiervoor moet je bij een jurist of advocaat zijn.

 

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

 

 

Deel deze blog