eHerkenning: wat is het en wanneer heb je het nodig?

Vanwege een Europese verordening ben je als ondernemer per 1 november 2019 verplicht om een eHerkenning te hebben. eHerkenning lijkt op DigiD, maar dan voor ondernemers en bedrijven. Dit betekent dat ondernemers een eHerkenning nodig hebben om te kunnen te kunnen inloggen bij (overheids)organisaties. Op dit moment kun je bij veel overheidsinstanties al niet meer inloggen zonder eHerkenning. 

 

Wat is de eHerkenning?

Door middel van de eHerkenning kunnen ondernemers en bedrijven zich online identificeren en op die manier vertrouwelijk gegevens delen met (overheids)organisaties. Het grote voordeel hiermee is dan je met één inlogmiddel bij meerdere organisaties kan inloggen.

 

Voor wie is het bedoeld?

De eHerkenning is bedoeld voor ondernemers. Een vereiste voor het aanvragen van een  eHerkenning is dat je bij de KvK moet zijn ingeschreven. De eHerkenning is persoonsgebonden dus als een medewerker gebruik wil maken van de eHerkenning dan is een machtiging verplicht. 

 

Welke organisaties werken met eHerkenning?

Met  name overheidsorganisatie zijn aangesloten bij eHerkenning. Te denken valt aan de gemeente, waterschappen, provincies, ministeries en uitvoeringsorganisatie. Moet je bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen of een zieke medewerker melden bij het UWV, dan heb je de eHerkenning nodig. Naast de overheidsinstanties zijn er ook private organisaties aangesloten bij eHerkenning, zoals verschillende pensioenfondsen, zorgverzekeraars en banken.

 

Welke betrouwbaarheidsniveau zijn er?

De eHerkenning moet ervoor zorgen dat je vertrouwelijke gegevens kunt uitwisselen met het aangesloten bedrijf. De aangesloten bedrijven bepalen het betrouwbaarheidsniveau van jouw eHerkenningsmiddel voor hun dienst. Voor een middel op een hoger betrouwbaarheidsniveau moet u bij de aanvragen meer controlestappen doorlopen om jouw identiteit en handelingsbevoegdheid vast te kunnen stellen. Check altijd van tevoren welk betrouwbaarheidsniveau jij nodig hebt om te kunnen inloggen bij de instanties. Je kan een eHerkenningsmiddel altijd gebruiken voor diensten met hetzelfde of een lager betrouwbaarheidsniveau. Maar nooit voor een hoger niveau. Je moet jouw middel dan upgraden of een nieuwe kopen.

 

Aanvragen van eHerkenning

Het aanvragen van de eHerkenning gaat niet via de overheid, maar via verschillende leveranciers. Check op de website van eHerkenning wie de erkende leveranciers zijn. De leveranciers bieden verschillende inlogmiddelen aan en daardoor ook verschillende prijzen en aanvraagprocedures.

 

Heb je nog vragen over de eHerkenning of wil je dat wij jou helpen met het aanvragen van eHerkenning? Neem dan contact met ons op.

Deel deze blog