Het verschil tussen dropshipping en e-fulfilment

Wat is het verschil tussen dropshipping en e-fulfilment?

Steeds meer ondernemers starten een webshop waarin zij producten verkopen. Hierbij horen de termen “dropshipping” en “e-fulfilment”. Deze twee termen worden vaak door elkaar gehaald. In deze blog wordt uitgelegd wat het verschil is tussen deze twee termen.

 

e-fulfilment

Fulfilment houdt in dat je je als ondernemer bezig houdt met het opslaan, inpakken en verzenden van producten. Daarnaast houd jij je ook bezig met de retourverwerking en het voorraadbeheer. De “e” van e-fulfilment slaat op elektronisch. Hiermee wordt bedoelt dat de producten via een webshop worden verkocht. Het fulfilment gedeelte kan echter ook uitbesteed worden aan een ander bedrijf. Dit betekent dat een logistiekdienstverlener jouw voorraad in zijn magazijn heeft staan. Als ondernemer blijf je in dit geval zelf verantwoordelijk voor de inkoop en samenstelling van de voorraad, maar de logistiekverlener houdt zich bezig met het verpakken en verzenden van de producten.  

 

Dropshipping

Dropshipping is anders, omdat je niet je eigen producten verkoopt. Dit betekent dus dat je geen eigen voorraad hebt, maar de producten van iemand anders verkoopt. In ruil daarvoor ontvang je een vergoeding voor elk product dat je via jouw webshop verkoopt. In dit geval heb je dus geen kantoor, opslagruimte of klantenservice nodig. Ook hoef jij je niet druk te maken over de inkoop van de producten. Dit regelt de leverancier namelijk. Dropshipping is voornamelijk bedoeld om klanten op jouw webshop te krijgen, zodat je verkoop kunt realiseren en je eigen business kan creëren, omdat de leverancier alles regelt, maar het gehele proces wordt afgehandeld onder jouw naam.  

Uiteraard kan het ook zo zijn dat jij niet de webwinkel houdt maar dat jij de leverancier bent die de producten direct bij de klant aflevert. Ook dat is een vorm van dropshipping.

 

Verschill tussen dropshipping en e-fulfilment

Zowel “dropshipping” als “e-fulfilment” hebben hun voordelen en nadelen. Het voordeel van dropshipping is dat je minder investeringen hoeft te doen, omdat je enkel de producten van een leverancier verkoopt. Je hebt dus geen opslagruimte nodig, omdat je de producten direct doorverkoopt. Nadeel van dropshipping is wel dat het ook minder oplevert dan e-fulfilment.

Het nadeel van e-fulfilment is dat je vooraf hogere investeringen moet doen, omdat je de producten in eigen beheer hebt en daarnaast heb je dus ook meer verantwoordelijkheden, omdat je je bezighoudt met de inkoop, verpakking, verzending en retournering van het product. Dit betekent wel dat je ook meer inzicht hebt en er een hogere winstmarge zit op het product, waardoor dit vaak meer oplevert dan dropshipping.

Het is van belang dat je als ondernemer weet of jij je bezig houdt met dropshipping of e-fulfilment, omdat dit van belang is voor de risico’s die jij als ondernemer loopt. Met name bij ondernemers die aan dropshipping doen zien wij dat vaak onvoldoende rekening wordt gehouden met de risico’s.  

Heb je nog vragen over dropshipping of e-fulfilment of wil je weten welke risico’s jij als ondernemer loopt? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze blog