Ik heb mijn bedrijfsnaam geregistreerd bij de KvK, mogen andere ondernemers deze nu niet meer gebruiken?

Veelal wordt gedacht dat een bedrijfsnaam beschermd is door de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dit is niet het geval. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel levert geen intellectuele eigendomsrechten op.

Ook levert de registratie bij de Kamer van Koophandel niet direct een handelsnaamrecht op. Een handelsnaamrecht verkrijg je enkel als je gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld een paar jaar) onder deze naam handelt in een bepaald gebied. 

 

Hoe voorkom ik dan dat een ander mijn bedrijfsnaam ook mag gebruiken? 

Door jouw bedrijfsnaam en/of -logo als merk te registreren! Een merkregistratie levert namelijk wel intellectuele eigendomsrechten op waarmee je actie kunt nemen tegen gebruik door anderen.

 

Wat zijn de voordelen van een merkrecht? 

Voordeel 1: onderscheid in kwaliteit

Als ondernemer sta je achter de kwaliteit van jouw diensten of producten. Je wilt niet dat een concurrent misbruik kan maken van de door jou opgebouwde naam. Een merk biedt jouw klant de waarborg dat alle producten waar dit merk op vermeldt staat van dezelfde kwaliteit zijn. Aan de hand van het merk kan jouw klant het product dus identificeren. 

 

Voordeel 2: Drager van goodwill

Een merk staat voor een bepaald imago. Het imago van een merk kan vervolgens een bepaalde goodwill vertegenwoordigen en deze goodwill vertegenwoordigd weer een bepaalde financiële waarde.  Door jouw naam of logo als merk te registeren (en dit te beschermen), maak je jouw bedrijf dus waardevoller. 

 

Voordeel 3: Jouw merk in licentie geven

Je kunt een merkrecht aan anderen in licentie geven. Zo kan jouw bedrijf snel groeien en een grotere naamsbekendheid verwerven. 

 

Wat zijn de kosten?  

De kosten voor een inschrijving in de Benelux zijn € 244,00 voor een digitale inschrijving met één klasse. De tweede klasse kost €27,00 en de klassen daarna kosten € 81,00. Deze kosten zijn vrij van BTW. Een inschrijving is 10 jaar geldig en kan daarna verlengd worden. 

 

Wie kan een merkregistratie voor mij regelen? 

Je kunt ervoor kiezen om jouw merkregistratie zelf in orde te maken. Je hebt namelijk geen jurist of advocaat nodig om een merk in te dienen in het merkregister. Dit kun je zelf regelen via de website van het merkregister (www.boip.int). 

Wel is het van belang dat jouw aanvraag aan de eisen voldoet; bij een afwijzing ontvang je de gemaakte kosten namelijk niet terug van het merkregister. Ook is het van belang om de beschrijving van jouw merk zo compleet mogelijk te maken en te registreren in de juiste klassen. Alleen dan heb je optimaal profijt van jouw merkregistratie. 

Heb je geen verstand van de procedure, of wil je graag even overleggen met doorKees dan kan dit natuurlijk. Wil je heel de procedure laten uitvoeren door doorKees, dan kost dit je eenmalig een bedrag van € 150,00 exclusief BTW.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze blog