Op vakantie! Hoe laat ik mijn bedrijf achter?

Ondernemers hebben helaas vaak de gewoonte om niet op vakantie te gaan. Onterecht, want je lichaam heeft rust en ontspanning nodig. Door af en toe te rusten, hou je de kwaliteit van jouw diensten op peil en verbeter je jouw productiviteit. Vaak is er de angst dat één week vrij al kan leiden tot minder omzet of klantenverlies. Ook is het voor veel ondernemers moeilijk om werk achter te laten. Goede voorbereiding en communicatie met jouw (potentiele) klanten is hierbij de sleutel.

Wil jij dus op vakantie gaan, zonder stress?

Volg dan deze tips op:

 

1.    Plan je vakantie in minder drukke periodes.

Houd je je bijvoorbeeld bezig met seizoensgebonden producten? Ga dan op vakantie wanneer de vraag hiernaar wat rustiger is. Probeer dus te achterhalen welke periode het vrij rustig is voor je.

2.    Eventueel het regelen van een vervanger.

Een vervanger zal als waarnemer functioneren en de eenvoudige taken zelf kunnen oppakken en afhandelen. Op het moment dat je op vakantie gaat dan is het handig om je klanten in te lichten over een tijdelijke vervanger.

3.    Plan Korte checks in.

Heb je echt moeite om werk te laten liggen, zelfs tijdens je vakantie, of laat de vervanger weten dat er iets belangrijks aan de hand is? Dan kan je de vervanger laten weten dat je bijvoorbeeld elke dag of om de dag voor een half uur bereikbaar zal zijn om belangrijke e-mails door te nemen en te beantwoorden. Zo blijf je minimaal bezig met je werk en heb je naast ontspanning, toch nog de belangrijkste zaken kunnen oplossen.

4.    Communiceer je vakantieplannen naar anderen.

Laat je klanten en/of opdrachtgevers vooraf weten dat je voor een periode niet (of minder snel) bereikbaar bent vanwege vakantie. Door klanten en/of opdrachtgevers op tijd in te lichten, kunnen zij rekening houden met jouw vakantie. Verder is het handig om een automatisch antwoord in te stellen met daarin de informatie over jouw beschikbaarheid. Duidelijke communicatie zorgt ervoor dat (potentiele) klanten weten wat zij op dat moment van jou kunnen verwachten.

5.    Regel voor je vakantie al je (financiële) zaken.

Maak een lijst voor je vakantie met welke zaken je in ieder geval geregeld moet hebben. Niet alleen de meest dringende opdrachten, maar ook het versturen van de facturen. Dit zorgt ervoor dat als je terugkomt van vakantie, je niet met een gat in jouw inkomen te maken krijgt.  

6.    Ga verzekerd op pad.

Heb je uiteindelijk besloten om op vakantie te gaan, zorg er dan voor dat je de risico’s zoveel mogelijk beperkt door de juiste verzekeringen af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een reisverzekering.

7.    Vakantie = Vakantie.

Het is belangrijk dat je tijdens je vakantie ook echt jouw werk laat liggen en dat je op jezelf focust. Houd je dus aan de regels die je hebt vastgesteld voor jezelf, zoals maximaal een uurtje e-mails beantwoorden per vakantiedag.  


Rust is belangrijk voor jouw prestatie en efficiëntie bij het werk. Het kan zelfs ruimte maken om inspiratie te vinden en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Kortom, neem die welverdiende break en ga erop uit!

 

Deel deze blog