Steeds minder ZZP’ers zijn verzekerd

Slechts één op de vijf ZZP'ers blijkt verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Vorige week publiceerde het CBS cijfers waaruit dit blijkt. Voor het onderzoek heeft het CBS bij 800.000 ZZP’ers gekeken of zij verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid.

Bij werknemers wordt verplicht een arbeidsongeschiktheidspremie ingehouden, maar zelfstandigen zijn niet verplicht verzekeringen tegen inkomensverlies af te sluiten. Als ZZP’er ben je daarom zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Vaak onverzekerd vanwege verwachte kosten

Veel ZZP’ers lijken te denken dat de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering erg hoog is. Dit valt reuze mee, zeker wanneer gekozen wordt voor een “vangnetconstructie”. Dit houdt in dat je, bij arbeidsongeschiktheid, enkel een bedrag krijgt uitgekeerd dat je nodig hebt om jouw noodzakelijke lasten te betalen.

Maak een geïnformeerde keuze

Daarnaast zijn er nog andere opties om een reserve op te bouwen voor wanneer je te maken krijgt met inkomensverlies. Je doet er verstandig aan om de mogelijkheden te bespreken met een verzekeringsadviseur. Vraag eens een offerte voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering op. Zo weet je wat het jou zou kosten om dit risico af te dekken. Uiteraard kun je daarna altijd de beslissing nemen dat je dit risico accepteert.

Ondernemen is risico’s nemen, maar zorg er wel voor dat je de risico’s die je neemt goed in kaart hebt.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je weten wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering jou zou kosten? Neem dan contact met mij op.

 

Deel deze blog