Verlaging van de griffierechten

Per 1 januari zijn de griffierechten voor alle categorieën verhoogd. Dit is een nadeel, omdat rechtspersonen voor een vordering van meer dan € 500,- griffierechten van € 499,- moeten betalen. Deze hoge tarieven zorgen ervoor dat bedrijven en particulieren minder snel rechtsprocedures starten om kleine bedragen te kunnen innen.

Inmiddels is de overheid druk bezig met een wetsvoorstel dat de griffierechten moeten gaan verlagen. Eerder was er hoop dat deze wetswijzinging per 1 januari zou ingaan, maar dit is helaas niet gelukt.

 

Het nieuwe voorstel

In de huidige wetgeving worden er bij de griffierechten 3 categorieën onderscheiden. De eerste categorie betreft vorderingen tot € 500,-, de tweede categorie betreft vorderingen van € 500,- tot €12.500,- en de laatste categorie betreft vorderingen van boven de € 12.500,-.

In het nieuwe voorstel zullen meer categorieën worden toegevoegd. Daarnaast worden de griffiekosten flink verlaagd. De eerdergenoemde griffiekosten voor rechtspersonen voor vorderingen van meer dan € 500,- zal worden verlaagd naar ongeveer € 300,-. Ook voor niet-rechtspersonen zullen de griffiekosten flink worden verlaagd.

 

Wat is hiervan het gevolg?

De verlaging van de tarieven zou de drempel om naar de rechter te stappen moeten verlagen, waardoor het voor kleinere vorderingen weer aantrekkelijker wordt om een procedure te starten.

Hoewel de griffierechten voor vorderingen tot € 5.000,- dalen, zullen de griffierechten voor vorderingen van meer dan € 5.000,- omhoog gaan.

Daarnaast komt het wetsvoorstel ook niet-rechtspersonen tegemoet. Op dit moment geldt dat als een niet-rechtspersoon de zaak verliest, deze de griffierechten van de rechtspersoon moet vergoeden. Dit levert vooral een groot nadeel op bij relatieve kleine vorderingen. Het wetsvoorstel zal daarom de verschillen in griffierechten tussen rechtspersonen en niet-rechtspersonen gaan verkleinen.

 

Conclusie

Hoewel de griffierechten recentelijk zijn verhoogd, zullen deze binnenkort zeer waarschijnlijk weer worden verlaagd. Nu rest enkel nog de vraag wanneer dit wetsvoorstel zal worden ingevoerd. Helaas is daar nog niks over bekend.

 

Heb jij vragen over de hoogte van de griffierechten of weet je niet zeker of het zinvol is om een rechtsprocedure te starten? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Deel deze blog