Werken in het buitenland? Dit zijn de regels voor ZZP’ers

Als ZZP-er zoek je soms ook opdrachten over de landsgrenzen heen, voornamelijk bij onze buurlanden België en Duitsland. Dit is uiteraard mogelijk , maar er zijn bepaalde regels waar je rekening mee dient te houden.

De regels in België

In België is de opdrachtgever verplicht om naar het zogenoemde Limosa meldingsbewijs te vragen. Het kost ongeveer 5 minuten om dit bewijs aan te vragen en kan via Limosa. Op deze site staan nog meer punten genoemd waar u eventueel rekening mee moet houden.

Limosa staat voor: Landenoverschrijdend Informatiesysteem ten behoeve van Migratie Onderzoek bij de Sociale Administratie. Een Limosa melding is het op de hoogte brengen van de Belgische overheid van het feit dat er buitenlandse werknemers, zelfstandigen en stagiairs in België werkzaamheden zullen uitoefenen. Door deze meldingen kan de Belgische overheid een centrale databank maken van de tewerkstelling van buitenlanders in België en dit zorgt voor de vereenvoudiging van administratieve verplichtingen. Het gaat hierbij onder andere om het personeelsregister en de loonafrekening.

Het niet voldoen aan de Limosa melding kan leiden tot strafrechtelijke en administratieve sancties. Deze strafrechtelijke boetes kunnen verschillen van een paar tientjes tot duizenden euro’s.

Iets anders waar rekening mee moet worden gehouden wanneer je in België bepaalde opdrachten uitvoert is het BTW tarief. Dit kan verschillen met het tarief in Nederland. Als basisregel geldt het BTW tarief van 21%, maar België kent nog vier tarieven: 0%, 1%, 6% en 12%. Raadpleeg daarom altijd jouw boekhouders over het toepasselijke BTW-tarief.

 

De regels in Duitsland

Het is een stuk lastiger om aan de slag te gaan in Duitsland dan in België. De regels zijn vele malen strenger en tevens een stuk omvangrijker. Hier worden kort de belangrijkste regels op een rij gezet maar neem vooral contact met jouw boekhouder op wanneer deze situatie ook voor jou geldt.

De definitie die Duitsland aan het begrip ZZP-er verbindt verschilt enorm van die uit Nederland. Zo is het van belang dat je werkelijk zelfstandig een deel van de klus uitvoert. Wanneer je dit samen met een collega of een personeelslid van de opdrachtgever doet, wordt dit in Duitsland gezien als schijnzelfstandigheid.

Tevens moet je in het bezit zijn van een vergunning voordat je in Duitsland aan de slag kunt. Deze vergunning wordt verstrekt door de Kamer van Koophandel. Eén van de belangrijkste voorwaarden hierbij is wel dat je al 2 jaar als ZZP-er werkzaam moet zijn. Deze vergunning is overigens niet nodig wanneer je voor een Duitse opdrachtgever werkt maar de werkzaamheden in Nederland uitvoert.

Er zijn 41 beschermde ambachten (i.e. producten en diensten die met de hand worden gemaakt) in Duitsland waarvoor speciale regels gelden. Of jouw ambacht hier onder valt kunt u controleren op www.nedax.nl. Een aantal ambachten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld timmerman, metselaar en kapper. Controleer van te voren goed of je onder één van deze 41 ambachten valt, als je namelijk niet voldoet aan de extra voorwaarden die voor deze ambachten gelden kunt je hoge boetes krijgen. Je kunt via Nedax zorgen dat alles goed is geregeld.

Het BTW tarief in Duitsland is 19%, maar hier zijn uitzonderingen op. In sommige gevallen kan zelfs een 0 tarief in rekening gebracht worden. Informeer hierover dan ook goed bij jouw boekhouder.

 

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze blog