Zonder toestemming een foto van een fotograaf gebruikt? Wat nu?

Stel; je hebt je website bijna klaar en zoekt nog wat afbeeldingen om te gebruiken. Via Google vind je de perfecte foto. Snel gevonden, geen fotograafkosten en toch een mooi resultaat…toch?

Al snel ontvang je een zeer dringend bericht van de fotograaf dat de foto auteursrechtelijk beschermd is en dat jij hier inbreuk op maakt. De fotograaf wil geld zien. Ook wil de fotograaf dat je de foto per direct van jouw website verwijderd.

Wat nu?

Stap 1: Reageer tijdig op het bericht van de fotograaf. Niet reageren is geen oplossing en zorgt er enkel voor dat de kosten van de fotograaf oplopen. Ook verklein je de kans op een schikking door niet te reageren. Geef aan dat je het bericht ontvangen hebt en dat je dit serieus neemt. Je kunt aangeven dat je een paar dagen de tijd nodig hebt om het uit te zoeken en advies in te winnen.

Stap 2: Verwijder de foto direct van jouw website. “Better safe than sorry”; verwijder de foto zo snel mogelijk van jouw website, ook gedurende de tijd dat je het nog aan het uitzoeken bent. Mocht later blijken dat de foto geen auteursrechten bevat, dan kun je de foto altijd weer terugplaatsen.

Stap 3: Win advies in. Bel een juriste of advocaat die gespecialiseerd is in dit soort zaken. Geef kort aan wat er aan de hand is en vertel duidelijk wat de fotograaf van je wil. In de brief heet dit vaak “de sommatie”.

Stap 4: Bepaal – samen met jouw adviseur – jouw strategie: ga je direct in op de sommatie of doe je een poging om te onderhandelen over een schikking?

Stap 5: Bepaal het bedrag aan schadevergoeding dat betaald moet worden. Dit zal het lastigste deel zijn. Veelal zal de fotograaf verwijzen naar de tarievenlijst van Stichting Foto Anoniem. Afgelopen augustus (2020) heeft de kantonrechter zich hierover uitgelaten. De kantonrechter oordeelde dat niet naar deze tarievenlijst gekeken moet worden maar naar hetgeen de fotograaf normaliter had gerekend voor het kopen van de foto. Wel is het van belang om aan te geven dat het in dit geval ging om persfotografie. Daarin kunnen andere tarieven gelden.

Heb jij een sommatie ontvangen van een fotograaf? Of ben je fotograaf en wil je graag een sommatie sturen?

Neem dan gerust contact met ons op. 

 

Deel deze blog