ZZP'er in het buitenland

Het kan zijn dat jij als ZZP’er regelmatig in het buitenland werkt of zo af en toe voor een specifieke opdracht. De vraag is waar je dan op moet letten?

 

Hoe verreken je de BTW?

Nadat de werkzaamheden zijn afgerond, zal je een factuur verzenden naar de opdrachtgever. Maar hoe zit het in dat geval met de BTW? Indien je de opdracht hebt verricht voor een particulier dan breng je de BTW in rekening bij de factuur. Mocht je de opdracht hebben verricht bij een onderneming, dan breng je geen BTW in rekening. Deze onderneming dient dan zelf de BTW af te dragen. Het is van belang dat je op jouw factuur vermeldt dat de BTW is verlegd en het btw-identificatienummer van de onderneming vermeld.
 

ICP-aangifte

Indien je in opdracht van een buitenlandse onderneming in de EU hebt gewerkt, dan moet je een ICP-opgaaf doen bij de Belastingdienst. Deze dien je tegelijk in met jouw btw-aangifte.

 

Waar moet je de inkomstenbelasting doen?

Als je als ZZP’er het afgelopen jaar in opdracht hebt gewerkt van een buitenlandse onderneming, dan moet je in Nederland de aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Dit moet omdat je bij de KvK in Nederland staat ingeschreven. Uitzonderingen hierop kunnen zijn dat je je voor langere tijd vestigt in het buitenland of als er geen bedrijfsactiviteiten in Nederland meer plaatsvinden.

Houdt er echter wel rekening dat je in sommige landen belastingplichtig kan worden, indien je er voor langere tijd aan het werk bent. Check dit altijd voordat je in het land aan de slag gaat.

 

Ben je sociaal verzekerd in het buitenland?

Zodra je je vestigt in het buitenland, dan ben je meestal niet meer verzekerd. Dit betekent dat je geen recht meer hebt op AOW of kinderbijslag. Je kan wel verzekerd blijven in Nederland, maar dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je gaat werken in een land binnen de EU of de EER
  • Je werkte minstens 2 maanden als zelfstandige in Nederland voor jouw vertrek
  • Jouw werk in het buitenland is (bijna) hetzelfde als het werk dat je in Nederland deed
  • Je draagt sociale verzekeringspremies af aan de Belastingdienst
  • Je hebt de nationaliteit van een land binnen de EU of de EER of een verblijfsvergunning waarmee je in Nederland mag werken

 

Conclusie

Mocht je in het buitenland aan de slag gaan, let dan goed op welke regels op jou van toepassing zijn. Binnen de EU is alles zo makkelijk mogelijk geregeld, maar buiten de EU zal je goed onderzoek moeten doen. Mocht je toch nog vragen hebben over welk regels op jou van toepassing zijn, neem dan contact met ons op.

Deel deze blog