Afbeelding

Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe Europese wet AVG, ook wel bekend als de GDPR, in werking getreden. Elke onderneming is verplicht om aan de eisen van deze richtlijn te voldoen. DoorKees biedt advies en diensten aan speciaal voor fysiotherapeuten.

De Algmene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de fysiotherapeut

De AVG is geintroduceerd door de Europese Unie om burgers' privacy beter te beschermen in alle lidstaten. Alle ondernemers - van de multinationals tot ZZP'ers - moeten aan de richtlijnen van de AVG voldoen. Fysiotherapeuten behoren ook tot deze groep. Fysiotherapeuten moeten meer maatregelen nemen dan de gemiddelde ondernemer omdat fysiotherapeuten medische gegevens verwerken. Hierdoor kan er sprake zijn van een verhoogd privacyrisico.

De AVG stelt ten eerste dat je een verantwoordingsplicht hebt, wat inhoudt dat je moet kunnen verantwoorden waarom je de persoonsgevens verzamelt en/of verwerkt. Ga dit goed na.

De reden hiervoor is dat je als fysiotherapeut vaak omgaat met bijzondere persoonsgegevens zoals de medische historie van een patient. Om toegang te krijgen tot deze gegevens vraag je van de klant het BSN-nummer. Op welke manier moet je met deze bijzondere persoonsgegevens omgaan en hoe toon je aan de toezichthouder aan dat je dit uitvoert conform de eisen van de AVG? DoorKees helpt jou hierbij.

Vanuit de AVG ben je vereist om maatregelen te nemen, zoals:

De AVG stelt dat ten eerste dat je een verantwoordingsplicht hebt, wat inhoudt dat je moet kunnen verantwoorden waarom je de persoonsgevens verzamelt en/of verwerkt. Ga dit goed na.

Het verzamelen van medische gegevens betekent dat je een verhoogd risico hebt, dit betekent in sommige gevallen dat je een uitgebreid rapport moet leveren genaamd de DPIA.

De AVG stelt dat je verwerkingsovereenkomsten moet sluiten met de partijen waarmee je persoonsgegevens deelt. Bekende partijen waarmee je verwerkersovereenkomsten moet hebben gesloten zijn Intramed, Zorgmail en de KNGF.

Om echter zeker te weten welke punten voor jou als fysiotherapeut van belang zijn, is het uitvoeren van een risicoanalyse noodzakelijk. DoorKees kan de risicoanalyse voor jou uitvoeren zodat je weet wat de AVG van jouw onderneming verwacht.

 

Wat voor soort fysiotherapeut ben je?

Belangrijk is om vast te stellen of je een verwerker of verwerkingsverantwoordelijke bent. Als je verwerkingsverantwoordelijke bent, moet je namelijk meer zaken geregeld hebben voor de AVG. Een makkelijke manier om als fysiotherapeut dit onderscheid te maken is als volgt:

  • Ben jij in het bezit van een eigen praktijk, dan ben jij verwerkingsverantwoordelijke.
  • Als je als freelancer bij een praktijk werkt, dan ben je hoogstwaarschijnlijk verwerker

Als ZZP'er val je tussen één van deze twee categorieen. Als je het niet zeker bent dan kun je ons altijd vragen jou hierbij te helpen.

 

De fysiotherapeut's stappenplan voor een AVG-proof onderneming 

In het vijfstappenplan van doorKees hebben we voor jouw een verzicht gemaakt van welke stappen je moet nemen en welke gegevens je nodig hebt voor het AVG dossier. Deze stappen gelden voor iedereen, dus ook voor fysiotherapeuten. 

Vele fysiotherapeuten - waaronder Loes - gingen jou voor: 

Doordat ik een goedlopende praktijk heb waar ik veel uren maak kwam ik er niet aan toe om mijn bedrijf volledig AVG-proof maken. Na een google search kwam ik op de website van doorKees terecht, deze sprak mij aan. Na telefonisch overleg heb ik besloten om mijn bedrijf door doorKees AVG-proof te laten maken.

DoorKees heeft mij al het werk uit handen genomen. Mijn bedrijf is nu volledig AVG-proof.

Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Vragen werden snel en duidelijk beantwoord. Mijn praktijk is AVG-proof.

Loes van der Sluijs – De Fysiotheek 


DoorKees pakket AVG voor Fysiotherapeuten

DoorKees biedt een volledig op maat gemaakt pakket aan fysiotherapeuten met veel voordelen:

  • Een risicoanalyse waarin vastgelegd wordt welke specifieke stappen je moet nemen.
  • Inbegrepen zijn de verwerkersovereenkomsten met bekende partijen zoals Intramed, Zorgmail en KNGF. Met minder bekende partijen zijn de kosten voor elke extra verwerkersovereenkomst 50 euro exclusief btw. 
  • Het uitgebreide DPIA rapport is inbegrepen. 
  • Professionals die verstand hebben van jouw praktijk als fysiotherapeut. 

Dit pakket voor fysiotherapeuten bieden we aan zowel verwerkers als verwerkingsverantwoordelijken voor verschillende prijzen.

 


Direct Hulp nodig?

Zit je vast met een juridische kwestie, of heb je een vraag over onze andere diensten?

Bel ons

(085) 4013170
• Ma t/m zon tussen 9.00 en 21.00