Afbeelding

De AVG voor logopedisten 

Als ZZP'er in de logopedie kom je al snel in aanraking met de AVG, bijvoorbeeld wanneer je gegevens van een nieuwe patient verzamelt. 

Als ondernemer in de logopedie moet je jouw zaken geregeld hebben omtrent de AVG. Wij kunnen je hiermee helpen.

De Algmene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de logopedist

De AVG is geintroduceerd door de Europese Unie om burgers' privacy beter te beschermen in alle lidstaten. Alle ondernemers - van de multinationals tot ZZP'ers - moeten aan de richtlijnen van de AVG voldoen. Logopedisten behoren ook tot deze groep. Logopedisten moeten meer maatregelen nemen dan de gemiddelde ondernemer omdat logopedisten medische gegevens verwerken. Hierdoor kan er sprake zijn van een verhoogd privacyrisico.

De AVG stelt ten eerste dat je een verantwoordingsplicht hebt, wat inhoudt dat je moet kunnen verantwoorden waarom je de persoonsgevens verzamelt en/of verwerkt. Ga dit goed na.

De reden hiervoor is dat je als logopedist vaak omgaat met bijzondere persoonsgegevens zoals de medische historie van een patient. Om toegang te krijgen tot deze gegevens vraag je van de klant het BSN-nummer. Op welke manier moet je met deze bijzondere persoonsgegevens omgaan en hoe toon je aan de toezichthouder aan dat je dit uitvoert conform de eisen van de AVG? DoorKees helpt jou hierbij.

Vanuit de AVG ben je vereist om maatregelen te nemen, zoals:

De AVG stelt dat ten eerste dat je een verantwoordingsplicht hebt, wat inhoudt dat je moet kunnen verantwoorden waarom je de persoonsgevens verzamelt en/of verwerkt. Ga dit goed na.

Het verzamelen van medische gegevens betekent dat je een verhoogd risico hebt, dit betekent in sommige gevallen dat je een uitgebreid rapport moet leveren genaamd de DPIA.

De AVG stelt dat je verwerkingsovereenkomsten moet sluiten met de partijen waarmee je persoonsgegevens deelt. Bekende partijen waarmee je verwerkersovereenkomsten moet hebben gesloten zijn Intramed, Zorgmail en de KNGF.

Om echter zeker te weten welke punten voor jou als logopedist van belang zijn, is het uitvoeren van een risicoanalyse noodzakelijk. DoorKees kan de risicoanalyse voor jou uitvoeren zodat je weet wat de AVG van jouw onderneming verwacht.

 

Wat voor soort logopedist ben jij?

Belangrijk is om vast te stellen of je een verwerker of verwerkingsverantwoordelijke bent. Als je verwerkingsverantwoordelijke bent, moet je namelijk meer zaken geregeld hebben voor de AVG. Een makkelijke manier om als logopedist dit onderscheid te maken is als volgt:

  • Ben jij in het bezit van een eigen praktijk, dan ben jij verwerkingsverantwoordelijke.
  • Als je als freelancer bij een praktijk werkt, dan ben je hoogstwaarschijnlijk verwerker

Als ZZP'er val je tussen één van deze twee categorieen. Als je het niet zeker bent dan kun je ons altijd vragen jou hierbij te helpen.

 

De logopedist zijn stappenplan voor een AVG-proof onderneming 

In het vijfstappenplan van doorKees hebben we voor jouw een verzicht gemaakt van welke stappen je moet nemen en welke gegevens je nodig hebt voor het AVG dossier. Deze stappen gelden voor iedereen, dus ook voor logopedisten. 


DoorKees pakket AVG voor logopedisten

DoorKees biedt een volledig op maat gemaakt pakket aan fysiotherapeuten met veel voordelen:

  • Een risicoanalyse waarin vastgelegd wordt welke specifieke stappen je moet nemen.
  • Inbegrepen zijn de verwerkersovereenkomsten met bekende partijen zoals Intramed, Zorgmail en KNGF. Met minder bekende partijen zijn de kosten voor elke extra verwerkersovereenkomst 50 euro exclusief btw. 
  • Het uitgebreide DPIA rapport is inbegrepen. 
  • Professionals die verstand hebben van jouw praktijk als logopedist. 

Dit pakket voor logopedisten bieden we aan zowel verwerkers als verwerkingsverantwoordelijken voor verschillende prijzen.

 


Direct Hulp nodig?

Zit je vast met een juridische kwestie, of heb je een vraag over onze andere diensten?

Bel ons

(085) 4013170
• Ma t/m zon tussen 9.00 en 21.00


Veel gestelde vragen

De AVG is een verordening die voor heel Europa geldt, zodat persoonsgegevens beter worden beschermd. Als logopedist verwerk je bewust en onbewust persoonsgegevens. Voorbeelden van persoonsgegevens zijn namen, adressen en telefoonnummers van klanten. Door het verwerken van deze persoonsgegevens is de AVG op jou  (en jouw onderneming) van toepassing en verplicht de AVG jou om voorzichtig om te gaan met deze gegevens.

Iedere logopedist heeft persoonsgegevens van zijn of haar klanten. Dit betekent dat je als logopedist moet kunnen verantwoorden waarom je deze gegevens nodig hebt voor de uitoefening van jouw beroep. Met een goed AVG-rapport voldoe je aan de registratieplicht en verantwoordingsplicht. Hiermee zorg je er dus voor dat je aan de wetgeving voldoet en dat je dit ook kunt aantonen.  Bij een controle kun je gemakkelijk aantonen dat jouw onderneming in overeenstemming met de AVG handelt.

De AVG stelt dat je verwerkingsovereenkomsten moet sluiten met de partijen waarmee je persoonsgegevens deelt. Als logopedist zal je persoonsgegevens delen met bijvoorbeeld Intramed, Zorgmail of je boekhouder. Met deze partijen moet dan ook een verwerkersovereenkomst worden gesloten waarin onder andere staat vermeldt dat beide partijen zorgvuldig met deze gegevens zullen omgaan.  

Indien je een eigen praktijk hebt, dan ben jij volgens de AVG verwerkingsverantwoordelijke. Als verwerkingsverantwoordelijke heb jij de zeggenschap over de verwerking van de persoonsgegevens binnen jouw onderneming en daarom moet jij meer regelen dan een verwerker. Je bent over het algemeen een verwerker als je als freelancer of ZZP’er bij één of meerdere praktijken werkt.

Er zijn toezichthouders aangesteld die controleren of een bedrijf zich aan de AVG houdt. Indien dit niet het geval is dan kunnen zij hoge boetes opleggen. Wanneer je geen AVG-rapport hebt loop je dus een groot (ondernemers-)risico.