Jouw bedrijfsnaam en -logo vertegenwoordigen waarde.

Je besteed veel tijd, aandacht en geld aan het opbouwen van een goede naam. DoorKees helpt je bij het registreren van je merk, zodat jij de rechten erover behoudt.

Soms komt het voor dat iemand anders profiteert van de eigenschappen die jouw bedrijf typeren; jouw merk. Het juridisch beschermen van jouw bedrijfsnaam of -logo is cruciaal om zo'n situatie te voorkomen.  

Zo is merkregistratie onder meer belangrijk in de volgende situaties: 

 • Een concurrent gebruikt een vergelijkbare naam
 • Iemand profiteert van jouw marketing (i.e., het aanlokken van klanten) door een soortgelijk merk te gebruiken; 
 • Iemand registreert een url die wel erg veel op jouw bedrijfsnaam lijkt. 

Als je jouw merk hebt ingeschreven, kan je een procedure starten tegen het bedrijf dat jouw merk gebruikt. Dit omdat de merkregistratie garandeert dat jouw merk jouw intellectueel eigendom is. Je besteed veel tijd, aandacht en geld aan het opbouwen van een goede naam. Met de volgende diensten van doorKees op het gebied van merkregistratie hoef je je geen zorgen te maken.

Onze Producten

Merkregistreren voor de Benelux

DoorKees registreert jouw merk in de gehele Benelux. DoorKees regelt de gehele procedure: geen moeilijke vragen en een snelle registratie.

De kosten van de registratie zijn afhankelijk van jouw merknaam en/of logo. Zo kost het standaard 244 euro om een merk te laten registeren met daarbij een extra 27 euro per toegevoegde klasse. De derde klasse kost 81 euro. Voor hoeveel klasse en voor welke klasse je moet inschrijven bij jouw registratie kan doorKees allemaal bij helpen, voor de vaste prijs van 150 euro (excl. btw). Zo vergroot je de kans aanzienlijk dat jouw merk of logo wordt geaccepteerd. Klik hier voor meer informatie over het merkregistratieproces. 

Merkregistratie Onderzoek

DoorKees onderzoekt of jouw bedrijfsnaam of -logo registreerbaar is. Zo wordt onderzocht of er niet al andere concurrenten zijn met dezelfde naam en of het merk wel aan de regels voldoet. Klik hier voor meer informatie over de verschillende merksoorten.

Merkregistratie bewakingsservice

DoorKees controleert of er andere merken zijn die zichzelf aanmelden met jouw merknaam of een vergelijkbare naam of logo. Zo ben je direct op de hoogte van conflicterende merken en kun je snel actie ondernemen. Deze service is maandelijks opzegbaar. Klik hier voor meer informatie over het bewaken en beschermen van je merk.

 

Merkregistratie in de gehele Benelux €150*

 • Registreer jouw merk voor de Benelux.
 • Met advies van doorKees.
 • *Excl. BTW, plus merkregistratie kosten
 • meer informatie

Merkregistratie onderzoek €50*

 • Wij checken of je merknaam/-logo te registreren is.
 • Vergroot de kans op een geslaagde merkregistratie!
 • *Exclusief BTW
 • meer informatie

Merkregistratie bewakingsservice €30*

 • Doorkees beschermt actief jouw merk.
 • Maandelijks opzegbaar.

 • *Exclusief BTW
 • meer informatie

Veel gestelde vragen

Als je jouw merk inschrijft bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) moet je aangeven wat voor soort merk. In totaal zijn er vijf soorten merken, namelijk: woordmerk, beeldmerk, vormmerk, kleurmerk en klankmerk. Het woordmerk en beeldmerk komen vaak voor. De overige merken - vorm, kleur- en klankmerken - komen niet vaak voor en worden slechts in uitzonderlijke gevallen toegelaten. Klik hier voor meer informatie over de meest voorkomende merkregistraties.  

Er is enkel een mogelijkheid op een woordmerkregistratie indien uw bedrijfsnaam onderscheidend genoeg is. Dit houdt onder andere in dat het niet te beschrijvend mag zijn. Het op de markt brengen van melk onder de naam “MELK” zal niet geaccepteerd worden. Jouw bedrijfsnaam mag dus niet direct iets zeggen over de producten of diensten die je aanbiedt. Als blijkt dat jouw bedrijfsnaam juridisch gezien niet onderscheidend genoeg is, kun je ervoor kiezen om een grafisch element aan jouw bedrijfsnaam toe te voegen. Het onderscheidende karakter van jouw merk komt dan voort uit dit grafische element. Dit kan zijn het toevoegen van een logo aan jouw bedrijfsnaam of een bijzondere weergave van je bedrijfsnaam. Dit wordt ook wel een gecombineerd woord/beeldmerk genoemd. In het geval van “MELK” voor melk kun je eraan denken om een afbeelding van een koe in de merknaam te verwerken.  Wanneer anderen met een vergelijkbare naam of logo reeds eerder dan jij een merk gedeponeerd hebben, kun je nog steeds een procedure starten. In dat geval kunnen echter de “oudere” merken binnen twee maanden bezwaar maken tegen de inschrijving (de oppositieprocedure). Wordt geen bezwaar gemaakt, dan kan de inschrijving voltooid worden.

Het registreren van een merk bij het Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom is een proces dat ongeveer drie maanden duurt. Klik hier voor meer informatie over hoe het merkregistratieproces verloopt bij doorKees.

Naast dat je vasstelt wat voor soort merk (beeld of woord) je gaat registreren, moet je ook beslissen voor welke klasse, de classificatie. Hiermee geef je aan voor welke producten en diensten je jouw merk wil gaan gebruiken. De classificatie bepaalt de beschermingsomvang van jouw merk. Jouw merk kan alleen beschermd worden voor wat betreft de producten en diensten waarvoor jouw merk is ingeschreven.  

Een inschrijving bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom geldt voor Nederland, België en Luxemburg. Buiten de Benelux kunt u in dit geval dus niet tegen het gebruik van uw merknaam of logo optreden. Uw inschrijving is tien jaar geldig. Een half jaar voor het verstrijken van die periode ontvangt u bericht en kunt u de inschrijving weer verlengen met tien jaar.  Bescherming buiten de Benelux is ook mogelijk. Dat is aan te raden als je jouw producten en diensten buiten de Benelux gaat verkopen, je kan dan kiezen voor een Europese merkregistratie.

Wanneer je jouw producten en diensten ook buiten de Benelux aanbiedt of verkoopt, is het handig om jouw merk ook buiten de Benelux te beschermen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Bedenk wel altijd goed of het nodig is om jouw merk buiten de Benelux te beschermen, want bescherming in een groter gebied levert ook meer risico’s op. Je kunt er allereerst voor kiezen om jouw merk in te schrijven in een bepaald land. Wanneer je bijvoorbeeld alleen producten verkoopt in Duitsland, kun je jouw merk in Duitsland inschrijven. Dit is niet handig als je in meerdere landen actief bent. In dat geval kun je ook kiezen voor een internationaal merk. Via één depot krijg je in meer dan 90 landen bescherming. Wanneer je in één land problemen krijgt met de inschrijving, heeft dit niet meteen tot gevolg dat je in alle landen problemen krijgt met de inschrijving. Dit is wel het geval wanneer je kiest voor een Uniemerk. In dat geval krijg je via één depot bescherming in alle landen van de Europese Unie. Voor het Uniemerk geldt wel alles of niets. Wanneer je in Spanje een probleem krijgt met de inschrijving van je merk, kan dit tot gevolg hebben dat je het Uniemerkrecht helemaal verliest; dus voor alle landen. Voor meer informatie kan je ons altijd contacteren. 

Als je jouw merk registreert, wordt de geregistreerde merknaam of logo officieel jouw intellectueel eigendom voor 10 jaar (in de Benelux). Dit betekent dat andere partijen geen gebruik mogen maken van een (soortgelijke) logo of naam. Als dat wel gebeurt, kan je een procedure tegen hen starten. Jouw bedrijfsnaam en logo vertegenwoordigen namelijk jouw bedrijf en zorgen voor herkenbaarheid naar de klant toe. Door jouw merk te registreren, kan je ervoor zorgen dat anderen niet gebruik maken van alle publiciteit (geld en tijd) die je in jouw merk hebt gestopt. 

Wanneer de inschrijving van jouw merk definitief is geworden, is het belangrijk om jouw merk te beschermen. Dit doe je door op te treden tegen concurrenten die jouw merk misbruiken. Je moet jouw merk dus altijd goed bewaken, gebruiken en up-to-date houden. Klik hier voor meer informatie over hoe je jouw merk beschermt tegen concurrenten.     


                                                                                 


Direct Hulp nodig?

Zit je vast met een juridische kwestie, of heb je een vraag over onze andere diensten?

Bel ons

(085) 4013170
• Ma t/m zon tussen 9.00 en 21.00